Skip to content

Hoi Leony,

Eindelijk heb ik nu even de tijd gevonden om een kort reisverslagje te maken over onze “FANTASTISCHE” reis naar Tanzania.

Na een jaar hard werken zijn we op 14 september vanaf Schiphol vertrokken naar Tanzania waar we op de luchthaven van Arusha werden verwelkomt door onze gids Blassy. Deze is 15 dagen onze gids/chauffeur geweest. We hadden ons geen betere gids kunnen wensen en mede dankzij hem waren de eerste 15 dagen geweldig.

De ochtend na aankomst hebben we met Jennie onze reis doorgenomen en wat tips bekomen. Alles was tot in de puntjes geregeld.

Daarna zijn we een typisch Afrikaans dorp (in Moschi) gaan bezichtigen bij Arusha wat heel leerrijk en interessant was. Het Arusha NP is werkelijk de moeite waard om er een wandeling te maken, wij hebben er tenminste van genoten om tussen de dieren te wandelen.

Het bezoek aan het Tarangira NP was indrukwekkend evenals Lake Manyara. De omgeving vanuit Arusha naar Tarangira en Lake Manyara deed ons veel denken aan Indonesie, zoals bossen, vegetatie, heet waterbronnen enz.. En wat hebben we veel wild gezien, je komt ogen te kort om dit alles in je op te nemen. De Sopa lodge in het Tarangira NP is een echte aanrader, wel groot maar echt goed verzorgd. De E-Unoto lodge, gerund door Masaai people, was een geweldige ervaring, maar je merkt dat deze mensen nog veel moeten leren, maar wie zijn wij om ons daar mee te moeien. Dit is toch Afrika. Bij aankomst in deze lodge zagen we in de verte bosbranden en hier hebben we het letterlijk en figuurlijk HEET gehad. De volgende ochtend vroeg, omstreeks 4.30 uur was onze kamer geheel verlicht en het werd werkelijk heet, de brand was namelijk genaderd tot ongeveer 15 meter van onze kamer. Uit voorzorg hebben we alles meteen gepakt en gezakt zodat we klaarstonden om te vertrekken. Er was veel paniek bij de mensen, doch de plaatselijke bevolking was de rust zelve en ze hadden nog gelijk ook -:)) de brand sloeg de andere kant op.

Ons bezoek aan de Ngorongoro krater was gewoonweg fantastisch, dit ook dankzij onze gids Blassy. Hij heeft werkelijk al het mogelijke eruit gehaald. We zijn 2 volle dagen (06.00-18.00 uur) in het park geweest en wat hebben wij genoten. De laatste dag toen we even voor 18.00 uur het park uitreden zagen we nog een Cheeta. Zonder te vragen is de gids er meteen naartoe gereden met gevolg dat we te laat het park verlieten en hij een boete moest betalen. Dat hadden wij er graag voor over en hebben dus de boete betaald. Dit park is werkelijk indrukwekkend alleen jammer dat het erg druk is van de bezoekers (dit kun je merken op de lunchsite). Wat ook soms storend is voor de dieren is de manier van benadering door sommige (meestal jonge) gidsen die totaal geen rekening houden met de dieren, erg jammer want zo kun je veel vernielen.

Heel indrukwekkend waren ook de typisch Masaai mensen. Wel jammer dat ze verjaagd zijn uit de krater en nu toch wel een beetje aan hun lot worden overgelaten. Zij hebben een heel hard leven. Onze lodge, de Ngorongoro Farmhouse is werkelijk een aanrader, je beleeft er een aparte sfeer.

De Serengeti is een indrukwekkend gebied met veel wild en een variatie aan natuur. Wederom het vinden van wild, zoals Luipaard en leeuwen was mede door onze fantastische gids uniek. Hij gaf ons ruim de tijd en wij hadden de mogelijkheid om alles zelf aan te geven hoe we onze dag indeelden en hoe lang we de dieren wilde observeren. Mede hierdoor hebben wij een luipaard zien jagen van begin tot het einde, doch helaas het luipaard had geen geluk. Dit was uiteraard een unieke ervaring. Wat hebben wij genoten van de Serengeti die we van Oost naar West en van Zuid naar Noord hebben doorkruist, in een woord GEWELDIG. Onze accommodatie’s waren perfect, met als uitschieter de Mbalagati lodge. Deze lodge was inderdaad niet alleen heel duur maar ook topklasse en een mooie ligging.

Het migration Camp was uitstekend met een goede uitgangsbasis voor het noordelijk deel van de Serengeti. De keuken was perfect alsmede het contact met de dieren ‘s-avonds en in de ochtend was werkelijk een ervaring op zich.

Na de Serengeti zijn we via Lake Manyara, Arusha, Dar es Salaam en Zanzibar naar Selous gevlogen. Dit is een totaal andere omgeving en natuur, maar wonderwel mooi. In deze omgeving is er weliswaar minder wild maar als je naar Tanzania gaat moet je deze omgeving toch gezien hebben. Het Rufiji Camp was inderdaad heel erg leuk, wel Italiaans georienteerd (beetje jammer). Hier in deze omgeving is er veel afwisseling, je kunt er game drives maken evenals boottochten op de Rufiji river. Er is niet zo veel toerisme wat ook zijn voordelen heeft en je kunt er heerlijk genieten van de rust (trouwens in heel Tanzania).

Vervolgens zijn we naar het Ruaha NP gevlogen naar het Jongomero Camp wat een heel familiaal camp is. Het eten is zeer goed en de sfeer, staff en accommodatie zijn geweldig. In deze omgeving zijn er verschrikkelijk veel Tse Tse vliegen, wat hebben we hierop gevloekt. We zijn zowat lek gestoken, net kruimelvla, wat je ook probeerde ze waren gewoonweg hardnekkig, het zijn in 1 woord MONSTERS. Dit Camp is prachtig gelegen aan de (droge) rivier, maar het wild kwam wel erg dicht bij je in de omgeving, wat hebben we genoten.

Tijdens de gehele reis hebben we breakfast en/of lunches in open lucht gehad, wat was dat fantastisch, echt in de middle of the bush.
Als laatste zijn we dan naar Zanzibar gevlogen waar we verschillende excursies hebben geboekt via de plaatselijke touroperator (spicy tour, stadswandeling Stone Town, Jozani Forest en zwemmen met de dolfijnen). Deze excursies zijn echte aanraders, maar eenmaal Zanzibar gezien is goed geweest, tenminste voor ons. Ons hotel, de Serena Inn is werkelijk het beste hotel van Stone Town, eten en bediening is perfect, vriendelijk en behulpzaam personeel.

In zijn geheel is deze vakantie door geheel Tanzania onze mooiste, wildrijkste en afwisselenste reis van heel zuidelijk Afrika geweest. Dit is ook mede dankzij onze uitstekende en zeer ervaren gidsen die wij hebben gehad en met name BLASSY. Deze man moet in ere worden gehouden want die zijn heel zeldzaam, vooral doorzijn vakkunde in Fauna en Flora en engelengeduld. En last but not least, ook danzij jouw medewerking Leony in het plannen van deze reis via het plaatselijk touragentschap in Arusha.

Dit was een GEWELDIGE reis. Bedankt.

Leony, zoals door jou gevraagd stuur ik hierbij nog enkele foto’s voor op jullie website. Het is wel moeilijk om keuzes te maken daar al de foto’s (in onze ogen) fantastisch zijn.

Hartelijk groeten,

Anne en Jochem L.L.
Neerpelt (België)

Back To Top