Skip to content

Landinformatie

Officiële landstaal: Engels, Swahili

Hoofdstad: Nairobi

Oppervlakte: 580.367 km²

Inwoners: 41.070.934

Munteenheid: Keniaanse shilling (KES)

Tijdsverschil: +2

Web | Code | Tel. .ke | KEN | +254

Kenia of Kenya (officieel: Jamhuri ya Kenya; Engels: Republic of Kenya), is een presidentiële republiek in Oost-Afrika en lid van het Gemenebest van Naties. Kenia behoort samen met Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Somalië tot de ‘Hoorn van Afrika’.

Kenia ligt op de evenaar, heeft een oppervlakte van 582.646 km2 en is daarmee 14x zo groot als Nederland. Binnenwateren als rivieren en meren nemen 11.230 km2 in beslag. Kenia grenst in het noorden aan Ethiopië (830 km) en Soedan (232 km), in het oosten aan Somalië (682 km) en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda (933 km) en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania (769 km).

Verder lezen...

Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, o.a. de Lama-archipel en Mandu. Van de tot 200 km brede en tot 150 m hoge kuststrook loopt het land langzaam op naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 meter hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 m hoog.
De Highlands worden in noord-zuidelijke richting doorsneden door de Oost- Afrikaanse Slenk, wat een zijtak is van de van noord naar zuid lopende Grote Afrikaanse Slenk of Great Rift Valley, die 600 tot 900 m lager ligt dan het omringende gebied en door hoge vulkanen wordt geflankeerd. De slenk is 48 tot 64 kilometer breed. Nabij het Naivasha-meer ligt de slenk ca. 2000 meter boven zeeniveau.

Hier vinden we ook de op een na hoogste berg van Afrika, de Mount Kenya (5199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor de landbouw. In deze slenk liggen een aantal meren, waaronder het grotendeels op grondgebied van Kenia liggende Rudolfmeer, het Nakuru-meer, het Naivasha-meer en het Magadi- meer. Het Victoriameer, waarvan alleen het oostelijke uiteinde op grondgebied van Kenia ligt, ligt tussen de twee slenken in. In de buurt van het Victoriameer ligt ook de op een na hoogste berg van Kenia, de Mount Elgon (4321 meter). De Grote Afrikaanse Slenk loopt van het Midden-Oosten tot aan Malawi en is meer dan 5000 kilometer lang.

Het westen van Kenia bestaat uit een golvend heuvellandschap dat zich uitstrekt van de Soedanese grens in het noorden tot aan Tanzania in het zuiden. In het zuiden gaat het vruchtbare landschap over in een uitgestrekt savannelandschap. Hier liggen de grootste en populairste wildreservaten. Ten zuiden van het Amboseli-reservaat rijst de Kilimanjaro (5895 meter) op, de hoogste berg van Afrika, die echter geheel in Tanzania ligt. Noord- en Oost Kenia bestaan uit een bergachtig landschap met veel struikgewas dat overgaat in een woestijnlandschap waar maar zelden regen valt. Hier vinden we het meest woeste en ongerepte landschap van Kenia.
Gedeeltelijk bevaarbare rivieren zijn de Sabaki en de Tana.

Vakantie en bezienswaardigheden
Beroemd om de klassieke savanne safari is Kenia een land van uitersten. Woestijnen en alpine sneeuw, bossen en open vlaktes, de metropool van Nairobi en kleurrijke tribale culturen, zoetwatermeren en koraalriffen. Voor veel mensen is Kenia Oost-Afrika in de microkosmos. De wildlife safari’s zijn al decennia lang de belangrijkste toeristische attracties in Kenia, andere activiteiten zijn onder andere wandelen op Mount Kenya, met een ballon boven de Masai Mara en snorkelen in Malindi aan de Indische Oceaan kust.

Het Masai Mara park is een van de belangrijkste toeristische attracties in Kenia en het meest populaire wildpark. Elk jaar wordt de Masai Mara bezocht door duizenden toeristen die hier komen vanwege de uitzonderlijke populatie aan wild en om de jaarlijkse migratie van zebra’s en gnoes te bekijken. De “Grote Migratie” vindt elk jaar plaats van juli tot oktober, wanneer miljoenen gnoes en zebra’s vanuit de Serengeti in Tanzania langskomen.

Lake Nakuru is een zeer ondiep meer in centraal Kenia. Het meer heeft een overvloed aan algen en trekt enorme hoeveelheden flamingo’s, soms meer dan een miljoen in een keer. Dit zorgt voor het grootste vogelspektakel op aarde, de flamingo’s zijn een van de topattracties van Kenia.

Nairobi is de hoofdstad van Kenia in Oost-Afrika. Hier zijn een heleboel interessante dingen te zien en bezienswaardigheden die de moeite van je bezoek waard zijn. Het Nairobi National Museum werd opgericht in 1920 en gevestigd op de huidige locatie in 1929. Het biedt bezoekers informatie over de geschiedenis van Kenia, cultuur, paleontologie en kunst. Veel van de fascinerende antropologische ontdekkingen door de familie Leakey zie je in dit museum. De grote collectie opgezette vogels is ook indrukwekkend. Het Nairobi National Park ligt op slechts 10 minuten rijden van het centrum van Nairobi met slechts een hek scheidt het park wilde dieren van de metropool. Ondanks de nabijheid van de stad en de relatief kleine omvang van het park beschikt Nairobi National Park over een grote en gevarieerde wildstand. Gnoes en zebra’s verzamelen zich in het park tijdens het droge seizoen en het is een van de meest succesvolle opvangplaatsen voor neushoorns van Kenia.

Klimaat en Weer
Temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid zijn in Kenia aan grote verschillen onderhevig. Er zijn vier zones te onderscheiden met min of meer hetzelfde klimaat. Het golvende plateau in West-Kenia is over het algemeen zeer warm en met een behoorlijke luchtvochtigheidsgraad. Regen valt er het hele jaar door. In april valt de meeste regen, maximaal 200 mm; in januari valt de minste regen, ca. 40 mm. De minimumtemperaturen liggen tussen de 14 en 18°C en de maximumtemperaturen tussen de 30 en 34°C. Meer naar het westen, bij het Victoria-meer, heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 18 tot 30 °C; hier vallen zware tropische regens. De centrale hooglanden en de Rift Valley hebben de meest aangename temperaturen, alhoewel ook hier grote verschillen zijn waar te nemen. In de laagste delen van de Rift Valley is het vrij dor en op de Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. Regenval varieert van 20 mm in juli tot 200 mm in april en valt voornamelijk in de periodes maart tot mei (lange regens) en oktober tot december (korte regens). In de Aberdare-bergen en op Mount Kenya valt de meeste neerslag tot vaak meer dan 3000 mm per jaar. De temperaturen variëren van minimaal 10 à 14°C tot maximaal 22 à 26°C.

De uitgestrekte semi-droge bushlands en de woestijnachtige gebieden in het noorden en noordoosten worden gekenmerkt door grote temperatuursverschillen. Overdag is het rond 40°C terwijl de temperatuur ’s nachts terugvalt naar waarden tussen de 15 en 20°C. Het regent niet vaak en als het regent gebeurd dit vaak in stortbuien. Juli is hier de droogste maand en november de natste. De gemiddelde neerslag ligt tussen 250 en 500 mm per jaar.
De kuststreek is het hele jaar door heet en vochtig, hoewel de temperatuur wordt getemperd door de zeewind. De regenval varieert van 20 mm in februari tot 300 mm in mei. Jaarlijks valt er tussen de 1000 en 1250 mm. De gemiddelde temperaturen zijn het gehele jaar ongeveer gelijk, tussen 22 en 30°C.

Bron: landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top