Skip to content

Landinformatie

Officiële landstaal: Engels, Swahili, Luganda

Hoofdstad: Kampala

Oppervlakte: 241.038 km²

Inwoners: 39.570.125

Munteenheid: Ugandese shilling (UGS)

Tijdsverschil: +3

Web | Code | Tel. / .ug | UGA | +256

Uganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Uganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. De oppervlakte van Uganda is 236.040 vierkante kilometer. Uganda is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Uganda is.

Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 meter. Het hoogste punt is Mount Stanley met 5110 meter.
Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en berguitlopers. Het laagste punt is het Albertmeer: 621 meter. Het hoogste punt is de Margherita piek op Mount Stanley: 5110 meter.

Verder lezen...

De bronnen van de Nijl, die in 1862 bij toeval door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke ontdekt werden, liggen aan het Oegandese deel van het Victoriameer.

Klimaat
Uganda heeft een tropisch klimaat, het ligt immers op de evenaar. Dat wil zeggen dat het ook veel regent in Uganda. Er zij twee droge periodes: van december tot februari en van juni tot augustus. In het Noordoosten van Uganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar. Aan het Victoriameer valt de meeste neerslag, meer dan 2100 mm per jaar.

Planten
De helft van het Oegandese grondgebied is niet ontgonnen of bebouwd. In het zuidelijk deel van het land bestaat intensieve landbouw. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is er een veel armere vegetatie. In de moerassen rond de meren doet de papyrus het erg goed. Ongeveer 12% van Oeganda’s gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Dieren
In Uganda zijn veel olifanten en giraffen hoewel er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt. De rivieren en meren worden bevolkt met duizenden nijlpaarden. De zeldzame gorilla’s leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Zowel in als buiten de wildparken zijn er wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazellen, bushbocks en bavianen. De nationale vogel van Uganda is de grijze kroonkraan.

Vakantie en Bezienswaardigheden
De berggorilla’s van Uganda zijn de belangrijkste reden voor toeristen om een bezoek te brengen aan Uganda, er zijn zowel zilverruggen als gorilla’s met een zwarte rug. De gorilla’s zijn te vinden in de bijna ondoordringbare bossen van Bwindi, het Mgahinga National Park en op Ngamba Island. Er zijn op dit moment naar schatting nog zo’n 700 berggorilla’s in leven. Het is moeilijk om de dieren te beschermen. Op dit moment zijn er veel spanningen in het gebied. Er zijn ook nog andere primaten te zien zoals chimpansees en Golden Monkeys. Er worden gorillasafari’s georganiseerd van 3 dagen tot en met twee weken.

Kampala is de hoofdstad van Uganda en een moderne en veilige stad, het biedt haar bezoekers een aantal culturele en artistieke bezienswaardigheden. Kampala is ook de politieke hoofdstad van het Buganda Koninkrijk en herbergt het Parlement (Bulange), het Koninklijk Paleis en de graven van de koningen (Kasubi graven). De Buganda stam vertegenwoordigt meer dan 20% van de gehele bevolking in Oeganda. In Kampala zijn er goede winkelmogelijkheden met veel ambachtelijke producten en markten in het centrum. Entebbe heeft prachtige botanische tuinen.

Bron: landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top