Skip to content

Landinformatie

Officiële landstaal: Frans, Plateaumalagasi

Hoofdstad: Antananarivo

Oppervlakte: 587.041 km²

Inwoners: 25.054.161

Munteenheid: ariary (MGA)

Tijdsverschil: +2

Web | Code | Tel. / .mg | MDG | +261

Madagaskar (officieel: Frans: République de Madagascar, of Madagassisch: Repoblikan ‘i Madagasikara) ligt 400 km ten oosten van Afrika’s oostkust, langs de Straat van Mozambique. Madagaskar is op drie na het grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw Guinea en Borneo. De oppervlakte beslaat 587.041 km2 en Madagaskar is daarmee ongeveer net zo groot als Frankrijk en België samen. Van noord naar zuid is de grootste afstand 1580 km, en van oost naar west is de grootste afstand 579 km. Het hoogste punt van Madagaskar is de Maromokotro, 2876 meter hoog.

Madagaskar wordt ook wel het “rode eiland” genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. Door de centrale bergrug die over het eiland loopt kent Madagaskar een zeer afwisselend landschap.
In het noorden ligt het berggebied Montagne d’Ambre met bossen vol met varens, palmen en andere enorme bomen.

Verder lezen...

Iets meer naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met vele grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren. Het zet zich naar het noorden en zuiden voort met een gemiddelde hoogte van 1500 meter. De oostkust is tropisch vochtig en men vindt hier dan ook de tropische regenwouden.
De zuidwestelijke punt van Madagaskar is een zeer droog woestijngebied met enorme doornhagen.
Tussen het savannelandschap in het noordwesten en het woestijnlandschap in het zuidwesten ligt nog een gebied met een steppelandschap. In het noordwesten heeft de kust vele diepe inhammen, waarvoor vele eilanden liggen.
Behalve in het uiterste noorden en zuiden ligt langs de westkust een 15 tot 110 km brede, vlakke en moerassige kustvlakte.
De grootste rivieren zijn de Manambdo en de Tsiribihina.

Vakantie en bezienswaardigheden
Madagaskar heeft zijn hoop gevestigd op de toename van het toerisme. Minstens 700.000 bezoekers per jaar is het streefgetal. In het hoogseizoen dreigt er een tekort aan hotelkamers en in veel kleinere plaatsen zijn helemaal geen voorzieningen. Verder is het vervoer per bus, trein en taxi onbetrouwbaar en soms erg gevaarlijk.
Positief is dat enkele Franse hotelketens op dit moment investeren in luxe onderkomens aan de kust. De belangrijkste stad is Antananarivo.

In Madagaskar, vindt je stranden die toeristisch interessant zijn en anderen die nog niet eens zijn nog verkend. Er is voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar luxe of iets meer authentieks. De meest populaire stranden zijn in Diego, Anakao, de gebieden rond Morondava, en de eilanden Nosy Be, Sainte Marie, & Nosy Ve.

De unieke Baobab bomen zijn in het hele land te vinden. Op slechts een uur rijden van Morondava is er een unieke set bomen langs de weg waar je uitzonderlijke foto’s kunt maken bij zonsondergang.

De belangrijkste toeristische attractie in Madagaskar zijn de indrukwekkende stenen bossen. Het is niet gemakkelijk om er te komen, het duurt een hele dag met een 4 × 4 over ruw terrein. Er zijn twee parken, Big Tsingy (groot park) en de Small Tsingy (klein park). Je zult er geen spijt van krijgen.

Klimaat en Weer
Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. November, met veel onweer, is de regenrijkste maand, hoewel de oostkust vrijwel het gehele jaar door neerslag heeft. De zomer duurt van november tot maart en het is dan zeer warm met vrij veel regenval. Van april tot oktober duurt het winterseizoen en dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Klimatologisch is Madagaskar te verdelen in zes regio’s:

Westen
Van noord naar zuid varieert de regenval sterk. De meeste regen valt in de maanden november tot en met april. In Majunga in het noordwesten valt gemiddeld 1520 mm per jaar. In Toliara in het zuidwesten valt gemiddeld maar 360 mm per jaar. Het aantal droge maanden bedraagt zeven à acht. De dag- en nachttemperaturen verschillen meer naarmate men zuidelijker komt.

Centraal plateau
Temperatuur en regenval worden hier beïnvloed door de hoogteverschillen. Zo kan de dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad Antananarivo wel 14°C verschillen. In de wintermaanden kan de temperatuur op de hoogvlakte rond Antananarivo dalen tot het vriespunt. Het regenseizoen valt in november-december. De meeste regen valt in Antsirabe, 1400 mm. Op de hoogvlakten stijgt de temperatuur zelden boven 23°C.

Oosten
In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. Het zuidoosten kent een wat droger, stabieler weertype. In februari en maart kan het hevig regenen en de kans op cyclonen is dan het grootst. De meeste regen valt in Maroantsetra, 4100 mm per jaar. De minste regen valt in Taolagnaro, 1520 mm per jaar.

Zuidwesten
Dit is het droogste gebied van Madagaskar. In het westelijk deel valt maar 50 mm per jaar en in het oostelijk gedeelte maar 340 mm, meestal in de maanden november en december.

Noorden
Het klimaat in het noorden lijkt veel op dat van de oostelijke regio’s, behalve de regio Antsiranana, waar maar 920 mm regen per jaar valt. De regen valt vooral in de maanden december tot en met april.

Noordwesten of Sambirano
Deze kleine regio heeft door zijn ligging een geheel eigen klimaat met regelmatig veel regen afgewisseld met zonnige perioden.

Bron: landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top