Skip to content

Landinformatie

Officiële landstaal: Engels, Swahili

Hoofdstad: Zanzibar

Oppervlakte: 2,650 km²

Inwoners: 1,303,560

Munteenheid: Tanzaniaanse shilling (TZS)

Tijdsverschil: +3

Web | Code | Tel. / .tz | TZA | +255

De Zanzibar-archipel (Arabisch: Zinj el-Barr = land van de zwarten) is tegenwoordig een provincie van Tanzania en bestaat uit drie belangrijke eilanden, Unguja of Zanzibar Island, Pemba en Mafia, en een groot aantal kleinere eilanden. Unguja ligt zo’n 35 km voor de kust van het Tanzaniaanse vasteland, Pemba ligt ca. 40 km ten noordoosten van Unguja. De Zanzibar-archipel Zanzibar wordt van het vasteland gescheiden door het Zanzibar Kanaal.

Unguja* is maximaal 100 km lang en 35 km breed en heeft een totale oppervlakte van ca. 1650 km2; Pemba is maximaal 70 km lang en 23 km breed. Sommige van de andere eilanden zijn niet groter dan een koraalrots.

* als er verder in de tekst gesproken wordt over Zanzibar, wordt het hoofdeiland Unguja bedoeld.

Verder lezen...

Landschap
Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels; het hoogste punt ligt op 120 meter.

Vakantie en Bezienswaardigheden
Op dit moment trekt Zanzibar nog minder dan 100.000 toeristen per jaar, maar het aantal toeristen is groeiende. Het eiland staat bekend om de duikplekken in en rond de koraalriffen. Ook kitesurfen is in opkomst.

Stone Town is de oude hoofdstad van Zanzibar met een interessante markt en kronkelige straatjes. Er zijn ook een aantal kleine musea. Het paleis van de Sultan en Beit-el-Ajaib aan de waterkant zijn interessant. Bekijk tevens de oude slavenmarkt, wat nu de plaats is waar de Kerk van de Anglicaanse Kathedraal van Christus staat.

De belangrijkste reden om Zanzibar te bezoeken zijn de hagelwitte stranden van Zanzibar, in het bijzonder die langs de noord- en oostkust. Er zijn uitstekende mogelijkheden om te duiken en ook om aan diepzee visserij te doen. Zanzibar is één van de mooiste duikstreken van de Indische Oceaan met mooie koraalriffen. Voor de liefhebbers zijn er mogelijkheden om walvishaaien te zien of om met dolfijnen te zwemmen.
Zanzibar heeft zowel Arabische als Afrikaanse en Aziatische invloeden gehad. Dit maakt het tot een exotische bestemming.

Geboren in Zanzibar
Freddie Mercury, geboren als Farrokh Bulsara (Gujarati: ફારોખ બલ્સારા‌; Stone Town, Zanzibar, 5 september 1946 – Londen, 24 november 1991), was een Britse rockmusicus. Hij werd bekend als de zanger en ‘frontman’ van de groep Queen en groeide uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden.[ Hij stond bekend om zijn extravagante podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hij staat ook te boek als de man met een stembereik van vier octaven, wat buitengewoon is voor een mannelijke zangstem.

Klimaat en Weer
Zanzibar heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door warm en zonnig weer. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt tussen 24 en 28°C.
Op Zanzibar valt jaarlijks gemiddeld ca. 1500 mm regen. In het westen vallen het hele jaar door korte felle buien en april en mei zijn de belangrijkste regenmaanden.

Bron: landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top