Skip to content

Officiële landstaal: Engels

Hoofdstad: Gaborone

Oppervlakte: 581.730 km²

Inwoners: 2.065.398 (juli 2011)

Munteenheid: Pula (BWP)

Tijdsverschil: +1

Web | Code | Tel. .bw | BWN | +276

Met AfrikaOnline naar Botswana

Botswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië.

De oppervlakte van Botswana is bijna 600.000 vierkante kilometer. Botswana is daarmee ongeveer 16 keer zo groot als Nederland.

Een groot deel van het land bestaat uit de Kalahariwoestijn en de overblijfselen van een vroegere woestijn. Het landschap is erg afwisselend, variërend van de enorme oase die Okavangodelta heet tot vlakten in het oosten en rotsconcentraties in Tsodilo. Een enkele rivier kronkelt nog door het land. De bekendste zijn de Choberivier in het noordwesten en de Okavangorivier.

Verder lezen...

Botswana heeft een woestijnachtig klimaat. De winter (mei tot en met juli) is koud en droog. Vooral ’s nachts en ’s ochtends vroeg dalen de temperaturen flink. In de zomer (september tot april) is het heet. Dan kent Botswana veel regen en donderstormen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot boven de veertig graden.

De natuurlijke verdeling van de vegetatie in Botswana houdt sterk verband met het patroon van de regenval. Het grootste deel van het land bestaat uit savannen: Daar groeien struiken (zuidwest) en bomen en gras savannen(overige)
Kleine delen van Botswana zijn bebost. Acacia’s en mopanes zijn de meest voorkomende boomsoorten. Echte bossen vind je alleen in het noorden, langs de oevers van de Choberivier.
Veel voorkomende struiken en bomen zijn: acacia, amandel, apenbroodboom, euphorbia, palm, teak en de welwitschia.

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. De meeste Afrikaanse wildsoorten zijn er te vinden, samen met andere diersoorten die het land eigen zijn. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en ontelbaar veel soorten insecten.
Bekende diersoorten zijn: aap, antilope, giraffe, leeuw, neushoorn, nijlpaard, olifant en de panter.

Vakantie en bezienswaardigheden
Botswana heeft een afwisselend landschap, hoewel het grootste gedeelte van het land bestaat uit de Kalahari-woestijn. De safarimogelijkheden in Botswana zijn legio en de wilddichtheid van het land is zeer groot.
De Okavango Delta, de grootste inlandse rivierdelta ter wereld, bestaat uit een labyrint van duizenden grote en kleine rivieren, kreken en eilanden, en is daardoor vooral te bezoeken met een traditionele ‘mokoro’, een houten kano. Het kleine Moremi Game Reserve is een zeer gewilde safaribestemming door de grote verscheidenheid aan dieren, met name ca. 500 vogelsoorten, en mopanebossen. De Tsodilo Hills in de Kalahari woestijn zijn een van de heiligste plaatsen van de Bosjesmannen, waar ca. 4000 oeroude rotstekeningen met dansen, dieren en jachtscènes opgenomen zijn in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Central Kalahari Game Reserve is het op één na grootste wildpark ter wereld.

Vanuit het stadje Maun worden de meeste safari’s georganiseerd naar de nationale parken en reservaten. Wie wilde dieren zoekt komt volledig aan zijn trekken in het Chobe National Park (1200 km2), het meest bezochte park van Botswana waar, naast ongeveer 460 vogelsoorten, bijna alle grote zoogdieren van zuidelijk Afrika voorkomen, op de neushoorn na. Onder andere grote kuddes olifanten (ca. 120.000) trekken naar de Chobe-rivier.
De enorme Makgadikgadi-zoutpannen, de grootste ter wereld, zijn zowel in de droge als de natte periode een paradijs voor dierenliefhebbers, waar de op één na grootste zebratrek in Afrika plaatsvindt. Andere natuurgebieden zijn het Nata Bird Sanctuary (vogels), het Nxai Pan National Park (o.a. zandduinen en grote kuddes springbokken, giraffes en zebra’s), de Linyati Wetlands (o.a. olifanten en wilde honden), het waterrijke privéreservaat Kwando Concession (o.a. kuddes olifanten en buffels), de Selinda Concession (o.a. veel wilde honden), de Khutse Game Reserve, Khama Rhino Sanctuary (neushoorns), Savute Game Reserve, Northern Tuli Game Reserve (o.a. leeuwen, olifanten, luipaarden, jachtluipaarden) en de Mashatu Game Reserve, waar zelfs een mountainbike-safari mogelijk is.

Het Kgalagadi Transfrontier Park is een vrij nieuw wildpark, met grote kuddes wildebeesten en andere antilopen, en omvat het vroegere Kalahari Gemsbok National Park (Zuid-Afrika) en Gemsbok National Park (Botswana). Mokolodi Game Reserve is een educatief privé-wildpark waar nog witte neushoorns voorkomen en een succesvol fokprogramma van dit zeldzame dier is opgezet.

Bron landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top