Skip to content

Landinformatie

Officiële landstaal: Engels, Chichewa

Hoofdstad: Lilongwe

Oppervlakte: 118.484 km²

Inwoners: 19.196.246

Munteenheid: Malawische kwacha (MWK)

Tijdsverschil: +1

Web | Code | Tel. / .mw | MWI | +265

Malawi ligt in Zuidelijk Afrika ten westen van Zambia. Malawi grenst verder aan Mozambique en Tanzania. De oppervlakte van Malawi is 118.480 vierkante kilometer. Malawi is daarmee ongeveer 3.5 keer zo groot als Nederland.

Landschap
Malawi is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer. Het Malawimeer ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag. Het Malawimeer ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambesi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het Malawimeer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (drieduizend meter).

Verder lezen...

Klimaat
Malawi heeft een (sub)tropisch klimaat. In de hoger gelegen gebieden is het iets koeler. De regentijd valt tussen november en april. In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden Celsius. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius.

Planten
De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossen. De oevers van de rivieren en het Malawimeer zijn moerasachtig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi. Een voorbeeld daarvan zijn de gladiolen, maar er zijn ook meer dan honderd soorten orchideeën te vinden. Sparren en eucalyptusbomen zijn geplant voor de houtindustrie. Verder komen voor: acacia, apenbroodboom, ceder, koffie, mahonie en teak.

Dieren
Het wild in Malawi leeft voornamelijk in de nationale parken. Het bekendste park is het Liwonde National Park. Hier leven kuddes olifanten en antilopen. In de Shire Rivier baden kuddes nijlpaarden. In het zuiden leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra’s.

Vakantie en Bezienswaardigheden
Lake Malawi is een prachtig zoetwatermeer dat neemt een flink deel van het niet aan zee grenzende Malawi inneemt. Het meer heeft gouden stranden en een ongelooflijke kleurrijke verscheidenheid aan vissen. Dat maakt snorkelen en duiken hier zeer de moeite waard. Er zijn tal van baaien om uit te kiezen en accommodaties zijn er in alle prijsklassen, van eenvoudige campings en huisjes, tot de meer luxueuze Club Makakola. In Monkey Bay op het zuidelijke puntje kun je de Ilala veerboot nemen om naar Likoma Island te varen. Likoma Island ligt eigenlijk in de wateren van Mozambique, maar is nog steeds grondgebied van malawi. Hier is een enorme kathedraal gebouwd in de vroege jaren 1900. Likoma Island heeft een aantal mooie stranden en is een zeer rustige plek. Er zijn slechts een paar auto’s op het eiland. Je kunt een paar mooie wandelingen naar de lokale dorpjes maken, de lokale markten bezoeken of rond het eiland varen.

Mulanje is een enorme granieten massief in het zuiden van Malawi. De hoogste piek Sapitwa reikt tot boven de 3000 meter. Er zijn tal van wandelroutes uitgezet om van deze berg te genieten, met eenvoudige hutten aan het einde van elke route. het is een prachtige wandeling voor gezinnen, met veel beken en bergtoppen om te verkennen. Je moet ten minste 2 nachten op de berg besteden. The Mountain Club van Malawi heeft goede routeinformatie en informatie over vergoedingen en hoe u uw dragers te betalen. Wanneer je lid word van de Mountain Club kun je gebruik maken van hun kookgelegenheid die in de hutten opgeslagen is. De meeste wandelaars starten vanuit Likhubula. De beste tijd om Mulanje beklimmen is tussen mei en oktober.

Bron: landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top