Skip to content

Landinformatie

Officiële landstaal: Portugees

Hoofdstad: Maputo

Oppervlakte: 801.590 km²

Inwoners: 26.573.706

Munteenheid: Metical (MZN)

Tijdsverschil: +1

Web | Code | Tel. / .mz | MZB | +258

Mozambique ligt in Zuidoost-Afrika en ligt tussen Zuid-Afrika en Tanzania en grenst aan het kanaal van Mozambique. Mozambique grenst aan Malawi, Swaziland, Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Mozambique is 801.590 vierkante kilometer. Mozambique is daarmee ongeveer 22 keer zo groot als Nederland.

Landschap
Het landschap bestaat voornamelijk uit vlakke kustgebieden, met in het midden een bergachtig gebied. 44% van het land bestaat uit laagland (lager dan 200 m). Het laagland bestaat in Cabo Delgado en Nampula uit niet meer dan een kustvlakte van ca. 60 km breed maar strekt zich rond de delta van de Zambezi uit tot diep in het binnenland.

Verder lezen...

De 2655 km lange kust wordt in het noorden gekenmerkt door kliffen en rond de Zambezi-delta (8000km²) door uitgestrekte mangrovemoerassen. In het zuiden zijn de riviermondingen zeldzamer ook hier is eer een afwisseling van ondiepten en mangrovemoerassen met een aantal naar het noorden geopende baaien.

Ten zuiden van Pnta Da Barra kenmerkt zich de kust door duinen en lagunes. Het laagland gaat in het binnenland van Noord – en Midden-Mozambique langzaam over in een zacht glooiend plateau dat langzaam oploopt van 200 to 1000 m.
43% van het land bestaat uit een plateau (200-1000 m). Op het plateau liggen enkele markante bergruggen zoals het Gorongosa-gebergte ten zuiden van de Zambezi. Tenslotte is er nog het Malkonde gebergte in het uiterste noordoosten. In het Zuiden is het Lembobo-gebergte tot 1000 m hoog.
13% van het land bestaat uit bergland (1000-1500 m)

Klimaat
Het klimaat in Mozambique is van tropisch in het noorden tot subtropisch in het zuiden van het land. Cyclonen passeren regelmatig het land.

Planten
Mozambique heeft een vegetatie die typerend is voor tropische en subtropische gebieden. Veel voorkomende bomen zijn ondermeer acacia, ebben, mahonie, oelin, palm, rubberboom en apenbroodboom.

Dieren
Mozambique heeft een rijke fauna met onder andere antilopen, buffels, giraffes, krokodillen, neushoorns, nijlpaarden en olifanten.

Vakantie en Bezienswaardigheden
De hoofdstad Maputo is een levendige en kosmopolitische stad vol met cafés en jazzpodia. Een van de bekendste gebouwen van Maputo is het treinstation ontworpen door een medewerker van de beroemde Franse ingenieur Alexandre Gustave Eiffel. Het Nationale Museum toont een prachtige collectie Mozambikaanse kunst. De Jumma Masjid Moskee, een van de grootste van het land trekt toeristen door de unieke architectuur van het gebouw. De prachtige botanische tuin heet Jardim Tunduru en is een uitstekende plek om te ontspannen wat vrije tijd door te brengen. De ongerepte stranden van Catembe en Ponta d’Ouro staan bekend om de duik- en surfmogelijkheden. Andere bezienswaardigheden in Maputo zijn onder andere het Nationaal Archief en de markt.

De Quirimba Archipel bestaat uit 32 koraaleilanden voor de kust van Noord-Mozambique. Deze eilanden worden slechts bezocht door een handvol gasten. Er zijn lage koraal kliffen en witte zandstranden bezaaid met schelpen. Je vindt er vlinders, tropische bloemen, apen en vogels. Afgezien van de lokale vissers zijn er geen mensen te zien. Het onderwaterleven is rijk aan vissen, er zijn meer dan 375 vissoorten te zien.

Bron: landenweb.nl

Wandel safari in de Drakensbergen Zuid Afrika
Luxe safari camp rondavels Krugerpark
Back To Top