Landinformatie
Namibië ligt in Zuidwest-Afrika. Namibië grenst aan de zuidelijke Atlantische Oceaan en ligt tussen Angola en Zuid-Afrika. Namibië deelt verder nog grenzen met Botswana en Zambia. De oppervlakte van Namibië is 825.418 vierkante kilometer. Namibië is daarmee ongeveer 20 keer zo groot als Nederland.
Namibië bestaat uit drie landschappen.
Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Als tweede in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter. De hoogste toppen van Namibië bevinden zich in het centrum van het plateau, met als uitschieters de Auasberge (2484 meter) en de Brandberg (2610 meter). Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied een uitloper van de Kalahariwoestijn.
Verder lezen...
Behalve langs de lange Atlantische kustlijn in het westen is er niet veel water te vinden in Namibië. De meeste rivieren die richting de oceaan stromen, vallen een gedeelte van het jaar droog en bereiken soms de zee niet. Belangrijke rivieren die wel het hele jaar stromen zijn de Kunene, langs de Angolese grens, en de Oranjerivier die de grens vormt met Zuid-Afrika. Een zijrivier van de Oranjerivier, de Nossob, is de belangrijkste van het land.
Klimaat
Namibië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Het hele land is erg droog. In de zuidelijke kuststreken valt niet meer dan 150 millimeter regen per jaar. Tussen januari en april valt de meeste regen. Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is december de heetste maand. Gemiddeld wordt het dan dertig graden in het land, met uitschieters naar 45 graden in de Kalahari- en de Namibwoestijn. ’s Nachts kan het in de woestijn ook vriezen.
Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. De meeste bebossing komt voor in de noordoostelijke Caprivi-strook en langs de rivieren. In de rest van het land is de begroeiing meer zoals op de savanne. Geelbruine begroeiing afgewisseld met aloë en cactussen. Voorkomende soorten zijn: acacia, eik, euphorbia, gras, nara, palm, quiverboom en de bijzondere welwitschia.
Dieren
In de zuidelijke steppen, savannen en halfwoestijnen leven ontzettend veel dieren. Giraffen, spiesbokken, olifanten, leeuwen, zebra’s en jachtluipaarden kun je hier ondermeer aantreffen. Er zijn een groot aantal wildparken in Namibië. De Namibische regering wil de parken zoveel mogelijk in elkaar over laten lopen, door vergroting en wildcorridors.
Vakantie en Bezienswaardigheden
Windhoek is de hoofdstad en grootste stad van Namibië en de toegangspoort tot het land. De grote driehoekige vorm van het Independence Museum is de nieuwste toevoeging aan de skyline van Windhoek. Het museum en monument zijn gewijd aan de strijd Namibië voor de onafhankelijkheid van Namibië is gelegen in de historische wijk op de Robert Mugabe Avenue. Deze 40 meter grote glimmende reus staat in een schril contrast met zijn buurman de Alte Feste. Dit oude fort was ooit het huis van de Duitse Schutztruppe.
De Alte Feste werd gebouwd in 1890 om de eerste kolonisten in Windhoek te beschermen. Later gebruikten Zuid-Afrikaanse troepen de Alte Feste als hun hoofdkwartier. De Alte Feste toont nu historische voorwerpen en heeft interessante informatie over Namibië van haar vroegste bewoners en tribale cultuur tot aan de onafhankelijkheid. De National Art Gallery van Namibia is gevestigd in een van de nieuwere gebouwen op Robert Mugabe Avenue. De permanente collectie stelt historische en hedendaagse Namibische kunstwerken ten toon. De collectie bevat werken van John Muafangejo, Joseph Madisia, Pedro Vorster, Susan Mitchinson en Inatu Indongo. Wisselende exposities loodsen de bezoekers door het Namibische kunstlandschap.
Het Etosha National Park ligt in Noord Namibië en is een van de belangrijkste attracties van het land. Het park ligt rondom een 5.000 km² grote zoutpan. Vanwege de royale afmetingen van het park en de vele dieren is Etosha een van de meest populaire wildparken van Afrika. Het wild in Etosha is verrassend overvloedig voor een grotendeels dorre streek. Grote antilope’s zoals kudu, eland en oryx kunnen, verspreid over het park, worden gezien. ook nog grotere zoogdieren zoals olifanten, giraffen en zelfs de bedreigde zwarte neushoorn worden vaak gezien. Etosha’s toproofdier is de leeuw, met luipaard en cheeta voltooien ze het trio van grote katten. Andere roofdieren zijn de hyena en kleinere carnivoren zoals de jakhals. Ten noorden van Etosha ligt het traditionele land van de Owambo. Het is het dichtstbevolkte gebied van het land.
Bron: landenweb.nl