Skip to content
Ministerie Van Binnenlandse Zaken Zuid-Afrika

Ministerie van Binnenlandse Zaken Zuid-Afrika

Zoals inmiddels via verschillende media is te lezen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika een aanpassing van de immigratie wetgeving ingevoerd.

Deze nieuwe wetgeving betekent dat men officieel niet verplicht is om een origineel geboorte akte of een uittreksel daarvan bij zich te dragen als men met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd.

Ondanks deze wijzigingen blijven wij adviseren om een geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen als klanten met minderjarigen naar Zuid-Afrika reist, omdat luchtvaartmaatschappijen of douane beambten alsnog om dit document kunnen vragen.

De regels voor landen waar geen visum voor nodig is, zoals Nederland en België, zijn als volgt:

• Als het kind met beide ouders reist dan is het niet verplicht om een geboorte akte of een uittreksel daarvan te hebben. (Ons advies is dus om dit wel mee te nemen)

• Als het kind met één van de biologische ouders reist, dan moet toestemming of machtiging getoond kunnen worden. Dit mag in de vorm van een getekende brief of verklaring. Deze hoeft niet meer door gemeentelijke beambte of notaris gelegaliseerd te worden. Daarbij moet ook een kopie van het paspoort getoond kunnen worden.

• Kopieën van originele documenten zijn voldoende; deze hoeven dus niet gecertificeerd te zijn. Toestemming en machtiging mogen in de vorm van een brief worden aangeleverd, een notariële bekrachtiging of een beëdigde verklaring zijn niet nodig.

• Als kinderen alleen reizen zijn aanvullende documenten nodig, zoals toestemmingsformulier, geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan, waarbij kopieën volstaan.

• Als kinderen met een andere volwassene dan hun ouders reizen zijn aanvullende documenten nodig, zoals toestemmingsformulier, geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan, waarbij kopieën volstaan.

Mochten er vragen zijn dan kunt u contact op nemen via de website www.southafrica.net

Bron: Marco Jonk
South African Tourism

Back To Top