Landinformatie
Mauritius (officieel Republic of Mauritius en in het Frans: Maurice), het vroegere Île de France, is een eiland in de Indische Oceaan en behoort tot de Maskarenen Archipel. Tot de Maskarenen Archipel behoren ook het eiland Réunion en Rodrigues, dat bij Mauritius hoort. De St. Brandon-eilanden en de twee Agalega-eilanden zijn ook Mauritiaanse gebiedsdelen.
Net boven Mauritius liggen nog vijf onbewoonde eilanden waarvan Round Island het bekendst is. Mauritius ligt 855 km ten oosten van Madagaskar. Mauritius is 1864 km2 groot, Rodrigues is 103 km2 groot. De gehele staat samen met al zijn gebiedsdelen is 2045 km2 groot. Mauritius is ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht.
Mauritius is van vulkanische oorsprong en ontstond 13 miljoen geleden. De vulkanen op het eiland werken al niet meer sinds 200.000 jaar, hoewel er 10.000 jaar geleden nog lava uitgestroomd is.
Verder lezen...
Dat het land van vulkanische oorsprong is, is nog te zien aan de miljoenen vulkanische stenen die op de grond liggen. Het centraal plateau bereikt op enkele plaatsen hoogten van meer dan 600 meter met als hoogste punt de Piton de la Rivière Noire (813 m). De bergen zijn niet zozeer bijzonder qua hoogte maar zijn opmerkelijk door hun grimmige en bijzondere vormen. Ook zijn er diepe ravijnen met spectaculaire watervallen te zien.
Voor de sterk gelede kust liggen koraalriffen. Deze koraalriffen beschermen Mauritius als het ware tegen de invloeden van de zee. In het binnenland liggen een aantal grote kratermeren. Mauritius telt ongeveer zestig riviertjes. De Grand River South East is de langste met bijna 40 km. De Rivière du Poste is 24 km lang. Op plaatsen waar de oorspronkelijke begroeiing nog bestaat, komt tropisch oerwoud voor.
Vakantie en Bezienswaardigheden
Na textiel en suikerriet is het toerisme de derde bron van inkomsten voor Mauritius. Ongeveer 15.000 Mauritianen verdienen hun geld in de toeristische sector.
De eerste vijftig toeristen arriveerden in 1952 op Mauritius. Het aantal toeristen dat jaarlijks naar Mauritius komt bedraagt op dit moment ongeveer 500.000. De toeristen komen vooral uit Frankrijk (160.000), Réunion (83.000), Groot-Brittannië (51.000), Zuid-Afrika (50.000), en Duitsland (43.000). Het aantal Nederlanders dat naar Mauritius reist, is nog beperkt, ca. 6500 per jaar. Voor de Europeanen zijn de maanden december en januari het populairst.
De overheid voert een toeristenbeleid dat meer geïnteresseerd is in kwaliteit dan in kwantiteit. Voor de “backpacker” heeft Mauritius dan ook niet zoveel te bieden.
Mauritius heeft een aantal van de mooiste stranden van de wereld. Elk met een bijzondere tropische maritieme flora en fauna, beschut door koraalriffen. De turkooizen lagunes, het gouden zand en de warme zon zijn de grote trekpleisters. Elk strand zal een onvergetelijke indruk achter laten. De Grand Baie, word beschouwd als de Côte d’Azur van het eiland, met een grote verscheidenheid aan hotels, boetieks, restaurants en nachtclubs. Pereybère, Mont Choisy en Trou aux Biches behoren tot de beste plaatsen om te zwemmen in Mauritius.
Er loopt een netwerk van wandelpaden kriskras door het wilde en lege Black River Gorges National Park. De bewegwijzering is niet altijd even goed, dus check de route en omstandigheden bij de informatiecentra alvorens op pad te gaan. Bekijk de zeldzame tambalacoque (dodo boom), de zwarte ebbenhout bomen en de wilde guaves. Vogelaars moeten houden een oogje op de Mauritius torenvalk, de roze duif, de echo parkiet en de koekoekklauwier van Mauritius. Dit nationale park is uitgestrekt en het bos bedekt 3,5% van de oppervlakte van het eiland. Het bos herbergt meer dan 300 soorten bloeiende planten en negen vogelsoorten die uniek zijn in de wereld.
Klimaat en Weer
Het tropische zeeklimaat op Mauritius is op zich vrij gelijkmatig maar kan plaatselijk zeer verschillen. Zo is het aan de kust het warmst en kan het op het centraal plateau op hetzelfde moment vijf graden koeler zijn. Opmerkelijk is ook dat het aan de kust droog is terwijl het in het binnenland regent, en vice versa. En dat voor een eiland dat maar 58 bij 47 kilometer meet. Ook het weer aan de oost- en westkust kan op hetzelfde moment verschillen. De hoogste temperaturen worden gemeten van januari tot april, tussen de 25 en 35° graden Celsius. Dit is ook de tijd van de cyclonen waardoor Mauritius gemiddeld één keer in de vijftien jaar direct getroffen wordt. Mauritius heeft wel vaker te maken met enkele dagen van hevige regenval, als restverschijnsel van cyclonen die in buurt gewoed hebben. Er is geen regentijd, het kan elke dag overal gaan regenen. De Mauritiaanse “winter” duurt van juli tot september als het niet warmer wordt dan 24°C overdag en 16°C ’s nachts. Voor Europeanen is dit een perfecte temperatuur. Bovendien valt er dan minder regen en is het minder drukkend warm. In de hoofdstad Port Louis valt gemiddeld ongeveer 200 mm regen in de maanden januari tot april. In september tot november valt gemiddeld ongeveer 40 mm. Het aantal dagen met regen varieert in Port Louis van 15 in oktober tot 24 in juli. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 22 en 27°C.
Bron: landenweb.nl